Basis recepten.
In veel van onze bakproducten komende dezelfde basis recepten terug. Zijn deze basis recepten eenmaal een keer gebruikt dan zal ik ze opnemen op deze pagina met basis recepten om onnodige tekst en herhaling te voorkomen.
De volgende basis recepten zijn tot op heden opgenomen:
- Zandtaart.
- Biscuit.
- Cake.
- Koekjes.
- Schuimpjes.
- Slagroom.
- Lemon curd.
- Karamelsaus.
- Dulce de Leche.
- Amandelspijs.
- Banketbakkersroom.
- Ganache.
Zandtaart deeg.
Ik doe 80 gr kristalsuiker, 160 gr boter in stukjes, 125 gr bloem gewoon van de Lidl, 1 ei en wat zout in een plastic kom en kneed dit met de hand tot alles een homogene substantie is. Dan stop ik. Dit deeg doe ik in plasticfolie en leg het een poosje in de koelkast (minimaal een half uur).
Bij het uitrollen liep ik er tegenaan dat het deeg aan mijn houten deegroller bleef plakken. Ik bestrooi nu een siliconen matje met wat bloem en veeg dat uit. Vervolgens leg ik hier de bol deeg op. Hierop leg ik plasticfolie ter grote van wat het moet worden. Mijn blik is plusminus 23 cm rond. Eventueel kan je de deegroller nog wat bepoederen met wat bloem maar echt noodzakelijk is dit niet. Hierna rol je het deeg onder het plastic uit. Als het de juiste grootte heeft bereikt verwijder je het plastic. Bespuit het blik met wat bakspray en bepoeder het met wat bloem en draai het daarna weer op zijn kop boven het aanrecht. Zet het blik nu op zijn kop op het deeg dat op het kleedje ligt en draai alles om. Werk de randjes af. Eventueel kan je wat bij plamuren met de restjes. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Het vervolg is afhankelijk van het recept. In sommige gevallen is het nodig blind te bakken. Dat wil zeggen dat je de bodem bakt zonder vulling. Ik bedek de bodem dan met rauwe bruine bonen. Die gooi je er achteraf weer af. Bakken b.v. 25 minuten bij 180 gr.
Biscuit deeg.
Voor het biscuit gebruik ik het basisrecept van Laura’s Bakery. Dit is makkelijk en ik heb er goede resultaten mee bereik. Het definitieve oordeel is natuurlijk aan jullie.
Doe 4 eieren, 100 gr suiker en 1 zakje vanillesuiker in een kom en meng met de keukenmachine op de hoogste stand 4 op een schaal van 1 tot 4 een kwartier.
Na afloop haal je de kom er onder vandaan en spatel je 75 gr bloem en 25 gr maizena door het mengsel.
Stort het mengsel in je bakvorm dat vooraf ingevet is, in dit geval een cakevorm en strijk het met een siliconen spatel glad.
Zet in een voorverwarmde oven van 180 graden en bak dit 30 minuten. Laat het wat minuten afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.
Cake.
Dit recept heb ik weer bij Laura’s Bakery vandaan en tijdens de jaarlijkse reanimatiecursus was het een groot succes.
Doe gelijke hoeveelheden boter en suiker in en een kom b.v. 300 gr en 8 gram vanille suiker. Ik mix dit met de hand omdat ik altijd moeite heb de boter door de keukenmachine te laten verwerken. Als het 1 geheel is zet ik het onder de keuken machine op 2 van 4. Voeg 1 voor 1 een gelijke hoeveelheid eieren toe(1 ei is 50 gr). In bovenstaand geval 6. De eieren breek ik in een kommetje, voor als er een schilletje meekomt of voor als die bevrucht is. Vanuit het kommetje mik ik het in de kom. Als 1 ei is opgenomen voeg je de volgende toe.
Als alle eieren zijn opgenomen voeg je een gelijke hoeveelheid zelfrijzend bakmeel toe, de helft van de eieren eetlepels(3) en een snufje zout. Let wel op dat de mixer alles goed mixt anders stop je hem even en schep het even om met een lepel. Zodra alles opgenomen is stoppen.
Koekjes.
Ik kneed 225 gr boter, 150 gr kristalsuiker en 1 zakje vanillesuiker in een kom tot een geheel. Vervolgens splits ik een eitje en kneed het eigeel hier doorheen. Tot slot kneed ik 280 gr bloem met een beetje zout er doorheen.
Mijn ervaring: Leg alles van tevoren klaar anders zijn al je kastjes vies. Leg vervolgens het deeg een poosje in de koelkast maar minimaal 1 uur.
Pak vervolgens een bakblik, zo’n grote die over de volle breedte van de oven gaat en bedek deze met 1 vel bakpapier.
Rol balletjes van het deeg in de palmen van je hand en leg die met enige tussenafstand op de bakplaat. Ik maak er p.l.m. 15 maar dat is aan jezelf. Ik kreeg er mooie grote koekjes van, niet van die inimini’s uit de winkel. Druk vervolgens de balletjes plat met je hand en zorgt dat ze een beetje ronde vorm krijgen.
Verwarm de oven voor op 180 gr. Als die warm is schuif je de plaat er in en bak je ze ongeveer 20 minuten. Kijk door het ruitje of de randjes een beetje bruin worden dan zijn ze goed. Als ze nog licht zijn, zijn ze lekker. Bij mij worden ze soms achterin sneller bruin als voorin. Ik draai de plaat dan 5 minuten helemaal om en dan zijn ze allemaal gelijk bruin.
Schuimpjes.
Splits 4 eitjes. Vul het eiwit aan met 125 gr kristalsuiker. Vervolgens klop je het eiwit luchtig. Ik doe dit met de keukenmachine waarin ik ook kneed maar dan met de garde. Je kan er in tegenstelling tot slagroom niet veel aan verpesten. Als het klaar is kan je dit zien doordat het schuim rechtop blijft staan als je de garde er uit licht. Voeg 125 gr poedersuiker en 10 gr maizena toe.
De maizena dient er voor het binnenste van het schuimpje iets chewy te houden. De poedersuiker koop ik bij de bakbenodigdheden winkel, onder de naam suikerbakkerpoeder. Bij de AH kan je nl alleen maar de busjes van 50 gr met poedersuiker kopen dat is niet te doen en bovendien veel te duur. Spatel de poedersuiker en de maizena er in achtjes rustig doorheen. Doe het spul in een spuitzak met stermond. Ik gebruik weggooi spuitzakjes, die je met 3 losse mondjes kan kopen bij de Blokker. Je moet wel iedere keer als je een spuitzak gebruikt hebt het mondje losknippen en schoonspoelen voor hergebruik. Spuit op een bakplaat met bakpapier losse dotjes. Je hoeft ze niet ver uit elkaar te zetten. Zet de bakplaat in een voorverwarmde oven van 100 gr en laat ze 2 uur bakken. Als het goed is laten de schuimpjes los van het papier als ze klaar zijn.
Slagroom.
Met slagroom kloppen had ik in het begin moeite maar internet is er niet voor niets en uiteindelijk is het mij gelukt. De clue is dat je de slagroom zo koud mogelijk moet opkloppen. Zet het in de koelkast tot het moment dat je gaat kloppen. Eventueel kan je de kom ook in de koelkast zetten of in een bak met ijsklontjes zetten. Met de hand kloppen is niet zo mijn ding alhoewel toen ik de clue nog niet ontdekt had dit de beste manier was om de boel in de gaten te houden. Maar zoals gezegd nu lukt het.
Stort het bakje met room in de kom van de keukenmachine. Begin op een langzame stand bij mij is dat 1 en voer dat langzaam op tot de hoogste stand(4). Aan de slagroom moet nog suiker en en vanille extract worden toegevoegd. Bij 5 dl room is dat 35 gr poedersuiker en een theelepeltje vanille extract. Als de garde parallelle sporen gaat trekken in de room is het voor mij het moment om ze toe te voegen. Zet hierna de mixer weer aan. Op een gegeven moment blijft de slagroom in de garde hangen en zie je de strepen niet meer. Dit is het moment dat de slagroom klaar is.
Lemon curd.
De lemon curd is wel een dingetje. Maar het voordeel is dat als je eenmaal een hoeveelheid hebt gemaakt dat je dit een jaar kunt bewaren in een afgesloten pot. Ik heb nu 2 potjes staan. Het recept heb ik van Laura’s Bakery.
Boen 2 flinke citroenen schoon en rasp ze. Niet te ver want dan is het bitter. Pers de citroenen uit in een citruspers omdat je niet de velletjes en de pitjes erbij wil. In een hittebestendige kom doe je de rasp, 200 gr suiker en 125 gr boter samen. Laat dit au bain marie smelten. Hiervoor breng ik een laagje water aan de kook in een steel- of sauspannetje. Zet de kom hierop zodat het afsluit maar niet het water raakt. Laat het water zachtjes koken. Je hoeft niet te roeren. Als alles gesmolten is voeg je het citroensap toe en roert dit met een houten spatel door die goed de bodem raakt. Voeg nu 2 losgeklopte eieren toe. Nu moet je blijven roeren tot het mengsel de dikte van yoghurt heeft, het stijft later bij het afkoelen nog verder op. Let Op! Dit duurt heel lang, bij mij wel 45 minuten dus neem er de tijd voor, je mag immers niet stoppen met roeren. Verwarm de glazen potjes voor met heet water en giet hierna de lemon curd in de potjes. Ik laat het wat afkoelen voordat ik de deksel(s) er op draai. Ik dek het dan in de tussentijd af met plastic folie. Als het wat afgekoeld is draai ik de deksel er op en laat het verder koelen. Tot slot zet ik het in de koelkast. Je kan het natuurlijk ook gelijk gebruiken.
Karamelsaus.
Smelt 230 gr roomboter in een pannetje. Als de boter gesmolten is voeg je 300 gr lichtbruine basterdsuiker toe. Roer met een houten spatel tot de suiker volledig is opgenomen. Doe dit alles op een niet te hoog vuur. Als de suiker is opgenomen voeg je 250 ml slagroom toe en roer tot het een egale massa wordt. Houd de bodem in de gaten dat het niet aanbrandt, dus blijf roeren over de bodem. Het duurt wel even maar ook weer niet zo lang als bij bijvoorbeeld lemoncurd. Zet het gas wat hoger zodat de massa gaat koken en laat het dan 5 minuten goed doorkoken. Probeer even hoe hoog het moet staan je merkt wel als het te hard gaat en dan zet je het iets terug. Blijf roeren! Laat de saus iets afkoelen en giet het in een voorverwarmde glazen pot. Ik koop die potten tegenwoordig bij AH voor een paar centen en je kan ze hergebruiken. Bij het afkoelen zonder deksel dek ik de pot af met cellofaan. Als het voldoende afgekoeld is draai je de deksel er op en zet hem in de koelkast. Je kan de pot in de koelkast heel lang bewaren.
Als je de karamelsaus wilt gebruiken is hij te stijf om er mee te kunnen gieten. Ik heb hem 1 minuut in de magnetron gezet zonder dop bij 600 watt. De saus wordt dan onregelmatig dun. Ik heb hem omgeschept en dan is die weer goed. Bij het opgieten over de cake vond ik hem wel wat aan de dunne kant waardoor hij er niet goed op bleef liggen, dus zou hij misschien iets korter in de magnetron moeten of weer wat meer afgekoeld moeten zijn. Misschien verdient het aanbeveling om over je baksel vers gemaakte saus te gieten. Na het openen kan je hem nog maar kort bewaren in de koelkast, plusminus 2 weken.
De smaak van de karamelsaus is heerlijk en lijkt nog het meest op fudge.
Dulce de leche.
Dit is een zuid-amerikaanse variant van caramel pasta. Let op deze is best stevig en kan je dus niet in b.v. pudding gebruiken. Dit is heel makkelijk te maken het enige wat je nodig hebt is tijd. Koop 1, 2 of 3 blikjes gecondenseerde melk van Friesche Vlag bij de AH. Verwijder het etiket en verwijder zoveel mogelijk de lijm. Zet dit in een spaghetti pan volledig onder water en laat dit 3(!) uur zachtjes koken. Hierna kan je de blikjes eruit halen en opbergen in de voorraadkast tot het moment dat je ze nodig hebt.
Amandelspijs.
Doe 125 gr blanke amandelen en 125 gr suiker in een blender en maal het fijn tot een pasta. Breek een ei in een kommetje en sla het los. Voeg zoveel ei toe dat de spijs de juiste dikte heeft. Bewaar dit tenminste 1 week in de koelkast. Volgens mij kan je het ei ook toevoegen op het moment dat je de spijs gaat verwerken. Een heel ei maakt de spijs misschien iets te dun.
Banketbakkersroom.
Ik moet je eerlijk bekennen het maken van bakkersroom is mij nog niet goed gelukt. Ik blijf het proberen. Gelukkig is er van Laura’s Bakery een alternatief recept wat niet kan mislukken.
Klop een ei met 35 gr suiker los in een kom. Voeg hier 250 cc melk en 50 gr custard poeder aan toe. Klop dit met een cluster door elkaar. Breng in een steelpannetje 250 cc melk aan de kook met 40 gr suiker. Voeg de inhoud van de pan aan het mengsel in de kom toe en klop dit door elkaar. Houd de pan van het vuur anders verbrandt de restant van de melk op de bodem. Doe het mengsel terug in de pan en zet het vuur hoog tot het kookt. Zodra het kookt lager zetten dat het net kookt en je blijft roeren. Het mengsel dikt nu in. Laat het niet te dik worden omdat het dan gaat klonteren. Haal het er net voor die tijd uit. Dus als je denkt dat het dik genoeg is stoppen en niet nog dikker willen.
Laat het afkoelen in de koelkast. Leg plastic folie op de kom, op het mengsel. Als je het gewoon boven op de kom doet komt er een vel op dat er niet makkelijk afgaat en als je dat er door probeert te roeren krijg je onwenselijke klonten.
Nadat het afgekoeld is is het klaar voor gebruik.
Ganache.
Doe 50 gram pure chocola in een hitte bestendige kom. Breng 50 ml slagroom aan de kook in een saus pannetje. Zodra het begint te koken zet je het vuur uit en giet het op de chocola. Blijf roeren tot de chocola gesmolten is.