Wafels

Ten eerste heb je hier een wafelijzer voor nodig. Zelf vond ik het handig een aparte elektrische versie te kopen. In mijn geval was dat een Tristar van 24 euro. Deze werkt prima. Dit kost natuurlijk wel wat extra ruimte in de keukenkast.

Ik ben ooit begonnen met het recept uit mijn cheffen boek met als ingrediënten 250 gr bloem, 6,75 dl slagroom, 280 gr suiker, 1,5 dl melk, een pakje bakpoeder en 2 eieren. De laatste moeten gesplitst worden.

Het eind resultaat was een dun beslag. De wafels waren wat aan de slappe kant maar smaakten goed. Het nadeel van dun beslag is dat het zich over de ijzers spreidt en als ze op elkaar gaan over de rand kookt. Vergeet ook niet aan beide zijde de ijzers in te smeren met een beetje olijfolie. Bakspray werkt ook. Dit na iedere 2 wafels herhalen.

Bij een 2e poging heb ik het wafel recept van Laura’s bakery gebruikt. Ingredienten 380 gr bloem, 1 el bakpoeder, snufje zout, 2 el suiker,  2 eieren, 380 ml melk en een tl vanille extract.

Gooi alles in een kom, eventueel kan je de droge ingrediënten eerst door elkaar mengen, vervolgens klop je met een garde alles tot een egaal mengsel. Het voordeel is nu dat het beslag een beetje stijf is.

Nu vet je de ijzers in en legt in het midden van de ijzers plm 2 ijslepels beslag. Als je de ijzers op elkaar legt spreidt het zich maar loopt niet over de rand. Je krijgt natuurlijk ook niet mooie rechthoekige. Laat dit 7 minuten bakken.

Resultaat zijn mooie min of meer ovale, knapperige wafels. Ze zijn wel ietwat neutraal van smaak. Als je ze met slagroom bespuit eten de kleinkinderen er zo 2 van op.

Als je dit als dessert wilt serveren b.v. belegd met vers fruit moet je wel met het volgende rekening houden. Wafels in een afgedekte doos worden slap als een “nat washandje” zoals iemand zei. Voor de smaak maakt het niet veel uit maar vers zijn ze toch lekkerder. Wat schijnt te helpen is een oude boterham bij de wafels bewaren. Er zit dus niets anders op dan deze vers klaar te maken. Als je dan met 8 man zit te eten ben je zo een half uur kwijt. Het beslag kan je natuurlijk wel van tevoren klaar maken en in de koelkast bewaren. Je mist dan wel een half uurtje van het gezellig samen zijn. Dit is wel een afweging.

Voor kinderen kan je er gewoon ook poedersuiker op doen, of voor bij het diner, vul de gaatjes met slagroom(spuitzak) en beleg met vers fruit b.v. ananas, mango en kiwi’s. Misschien ook wel leuk om eens met de kleinkinderen als activiteit te doen.

 

Auteur: Jokenpiet

Na een werkzaam leven gepensioneerd. Hobbies : wandelen, fitness, fietsen, computeren, fotograferen, vrijwilligers werk en sinds kort bakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *