Chocoladecake met noten en caramelsaus

Cake

Dit recept heb ik weer bij Laura’s Bakery vandaan en tijdens de jaarlijkse reanimatiecursus was het een groot succes.

Doe gelijke hoeveelheden boter en suiker in en een kom b.v. 300 gr en 8 gram vanille suiker. Ik mix dit met de hand omdat ik altijd moeite heb de boter door de keukenmachine te laten verwerken. Als het 1 geheel is zet ik het onder de keuken machine op 2 van 4. Voeg 1 voor 1 een gelijke hoeveelheid eieren toe(1 ei is 50 gr). In bovenstaand geval 6. De eieren breek ik in een kommetje, voor als er een schilletje meekomt of voor als die bevrucht is. Vanuit het kommetje mik ik het in de kom. Als 1 ei is opgenomen voeg je de volgende toe.

Als alle eieren zijn opgenomen voeg je een gelijke hoeveelheid zelfrijzend bakmeel toe, de helft van de eieren eetlepels(3)  en een snufje zout. Let wel op dat de mixer alles goed mixt anders stop je hem even en schep het even om met een lepel. Zodra alles opgenomen is stoppen.

Chocoladecake met noten en karamelsaus

Voeg nog 3 eetlepels cacaopoeder toe bij het zout als je chocoladecake wilt maken.

Voor de noten heb ik een bakje van 175 gr ongezouten noten van Albert Heijn gebruikt. Omdat er hele grote tussen zaten heb ik het vooraf grof gehakt met een koksmes. Vervolgens doe je dit in een bakje met een lepel bloem en schep dit goed om. Daarna kan je het bij het beslag doen met behulp van een spatel. Niet te veel roeren.

In het originele recept stond een tulbandvorm als bakvorm maar bij gebrek aan deze heb ik een bakvorm van 20 bij 20 gebruikt. Deze heb ik vooraf met bakspray bespoten en met bloem bestoven. Hierin is het beslag gestort en met behulp van de natte spatel een beetje glad gestreken.

Vervolgens heb ik het in een voorverwarmde oven van 175 gr 70 minuten gebakken. Toen het klaar was heb ik het af laten koelen, uit de vorm gehaald en op een groot pizzabord gelegd en als een pizza in tienen gesneden.

De caramelsaus had ik van te voren gemaakt, ook volgens het recept van Laura.

Het recept van de caramelsaus is alsvolgt:

Smelt 230 gr roomboter in een pannetje. Als de boter gesmolten is voeg je 300 gr lichtbruine basterdsuiker toe. Roer met een houten spatel tot de suiker volledig is opgenomen. Doe dit alles op een niet te hoog vuur. Als de suiker is opgenomen voeg je 250 ml slagroom toe en roer tot het een egale massa wordt. Houd de bodem in de gaten dat het niet aanbrandt, dus blijf roeren over de bodem. Het duurt wel even maar ook weer niet zo lang als bij bijvoorbeeld lemoncurd. Zet het gas wat hoger zodat de massa gaat koken en laat het dan 5 minuten goed doorkoken. Probeer even hoe hoog het moet staan je merkt wel als het te hard gaat en dan zet je het iets terug. Blijf roeren! Laat de saus iets afkoelen en giet het in een voorverwarmde glazen pot. Ik koop die potten tegenwoordig bij AH voor een paar centen en je kan ze hergebruiken. Bij het afkoelen zonder deksel dek ik de pot af met cellofaan. Als het voldoende afgekoeld is draai je de deksel er op en zet hem in de koelkast. Je kan de pot in de koelkast heel lang bewaren.

Als je de caramelsaus wilt gebruiken is hij te stijf om er mee te kunnen gieten. Ik heb hem 1 minuut in de magnetron gezet zonder dop bij 600 watt. De saus wordt dan onregelmatig dun. Ik heb hem omgeschept en dan is die weer goed. Bij het opgieten over de cake vond ik hem wel wat aan de dunne kant waardoor hij er niet goed op bleef liggen, dus zou hij misschien iets korter in de magnetron moeten of weer wat meer afgekoeld moeten zijn. Misschien verdient het aanbeveling om over je baksel vers gemaakte saus te gieten. Na het openen kan je hem nog maar kort bewaren in de koelkast, plusminus 2 weken. 

De smaak van de karamelsaus is heerlijk en lijkt nog het meest op fudge. De cake is op gegaan:-)

Auteur: Jokenpiet

Na een werkzaam leven gepensioneerd. Hobbies : wandelen, fitness, fietsen, computeren, fotograferen, vrijwilligers werk en sinds kort bakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *