Dit keer een receptje als toetje bij de Kerst dis uit de krant van Janny van der Heijden
Snij 2 avocado’s in tweeën, draai een beetje en verwijder de pit. Schep met een lepel het vruchtvlees eruit. Doe dit in een keukenmachine, tezamen met p.l.m. 60 ml slagroom en 1 eetlepel honing. Pureer dit, een paar seconden is voldoende.
Smelt 100 gram pure chocolade au bain marie in een middelgrote kom tezamen met nog eens p.l.m. 60 ml slagroom.
Voeg de gepureerde avocado toe aan de gesmolten chocolade met room en voeg 1 eetlepel cacao toe en roer tot een egale massa.
Giet de massa in 3 tot 4 kommetjes en laat afkoelen.
Hak intussen wat ongezouten noten fijn en strooi deze, zodra de mousse is afgekoeld, over de kommetjes.
Het eindresultaat was naar mijn mening heerlijk maar Joke vond het niet luchtig genoeg. Ze vond het meer op bonbonvulling lijken maar dat is ganache en hier zitten 2 avocado’s door dus dat klopt niet helemaal.
Achteraf bleek dat ik de lepel cacao had vergeten toe te voegen. Dit zou van invloed kunnen zijn geweest omdat dit waarschijnlijk wat vocht had onttrokken aan het mengsel.
Ook op internet gekeken. Bij sommige recepten staat dat je de slagroom stijf moet kloppen, er voorzichtig door moet mengen en dan meteen in de koelkast zetten. Volgens mij werkt dit niet omdat de warme chocolade onmiddellijk de boterstructuur in de slagroom afbreekt en er dus geen verschil is. In andere recepten voor mousse werd gewerkt met stijf geklopte eiwitten. Dit laatste zou kunnen werken.
De volgende keer zal ik de cacao toevoegen en er een opgeklopt eiwitje door spatelen, maar nogmaals gezegd het was heerlijk. Het is aan jullie om hier mee te experimenteren of laten zoals het was.