Brood bakken

Brood bakken is niet zo makkelijk ben ik achter gekomen.

Met de standaard ingrediënten van tarwemeel en volkorenmeel krijg je een vrij smakeloos brood.

Uiteindelijk is mij volgens de volgende receptuur het gelukt om een smaakvol brood te bakken.

Om te beginnen heb ik een standaard broodmix gekocht bij molen “De Arend” in Terheijden. Let op hier zitten wel E-nummers in. Als je dit niet wil dan zal je naar een andere broodmix op zoek moeten.

Doe 500 gr van de broodmix in de kom van de keukenmachine met een deeghaak. Voeg hier 4 tot 5 gr droge gist aan toe, dus niet het hele zakje. Voeg er 20 gr boter aan toe. Vervolgens voeg je 270 tot 280 gr of ml water hier aan toe. Het makkelijkste gaat dit op de weegschaal, neem een ruime kan water en voeg volgens de weegschaal 280 gr water toe aan het mengsel.

Zet de deegmachine op een lage stand, in mijn geval 2 en laat dit een kwartier draaien. 

Besmeer een kneedmatje met wat olijfolie. Besmeer een grote kom met wat olijfolie. 

Haal het deeg na een kwartier uit de kom. Kneed het deeg op het matje tot een bolvorm en leg deze bol onder in de grote kom. Dek deze af met wat plasticfolie en leg er een bij voorkeur wat vochtige theedoek overheen. Zet de kom weg op een donkere niet te koude plaats weg. Ik zet hem in de magnetron. Nu moet het deeg een uur rijzen.

Na een uur pak je de kom en pak je het deeg hieruit. Druk op het matje de lucht uit de bol. Kneed dit vervolgens tot een puntvorm. Als je een vloerbrood wil weer tot een bol. Het kneden tot een bol of puntvorm kan je vinden op de site van Robert . Het wordt daar heel goed voorgedaan. Vervolgens leg je de bol weer terug in de kom of de puntvorm in een ingesmeerd broodbakblik. 

Die dek je weer af met het folie en de theedoek en laat je nogmaals een uur rijzen.

Zet de oven op 240 graden. Na het rijzen verwijder je de theedoek en folie. De bol kan je op een bakplaat bedekt met bakpapier leggen en vervolgens deze of het broodbakblik in de voorverwarmde oven leggen. Leg hem zoveel mogelijk in het midden van de oven. Zodra het brood er in staat draai je de temperatuur van de oven terug naar 200 graden. Laat hem nu een half uur bakken.

Na een half uur verwijder je het brood uit de oven. Verwijder onmiddellijk het brood uit het broodbakblik. Smeer de bovenkant van het brood in met een klontje boter. 

Eet smakelijk!

 

Auteur: Jokenpiet

Na een werkzaam leven gepensioneerd. Hobbies : wandelen, fitness, fietsen, computeren, fotograferen, vrijwilligers werk en sinds kort bakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *