Zandtaart
Ik doe 80 gr kristalsuiker, 160 gr boter in stukjes, 125 gr bloem gewoon van de Lidl, 1 ei en wat zout in een plastic kom en kneed dit met de hand tot alles een homogene substantie is. Dan stop ik. Dit deeg doe ik in plasticfolie en leg het een poosje in de koelkast (minimaal een half uur).
Bij het uitrollen liep ik er tegenaan dat het deeg aan mijn houten deegroller bleef plakken. Ik bestrooi nu een siliconen matje met wat bloem en veeg dat uit. Vervolgens leg ik hier de bol deeg op. Hierop leg ik plasticfolie ter grote van wat het moet worden. Mijn blik is plusminus 23 cm rond. Eventueel kan je de deegroller nog wat bepoederen met wat bloem maar echt noodzakelijk is dit niet. Hierna rol je het deeg onder het plastic uit. Als het de juiste grootte heeft bereikt verwijder je het plastic. Bespuit het blik met wat bakspray en bepoeder het met wat bloem en draai het daarna weer op zijn kop boven het aanrecht. Zet het blik nu op zijn kop op het deeg dat op het kleedje ligt en draai alles om. Werk de randjes af. Eventueel kan je wat bij plamuren met de restjes. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Het vervolg is afhankelijk van het recept. In sommige gevallen is het nodig blind te bakken. Dat wil zeggen dat je de bodem bakt zonder vulling. Ik bedek de bodem dan met rauwe bruine bonen. Die gooi je er achteraf weer af. Bakken b.v. 25 minuten bij 180 gr.
Cheesecake.
Mijn eerste taartje was een cheesecake uit het franse cheffen boek. Ik heb toen de ongebakken vulling gevuld met 500 gr zachte roomkaas van de Lidl volgens onderstaande methode. Klop het eiwit van 4 eieren stijf, meng het eigeel van de 4 eieren met 150 gr suiker en klop dit krachtig. Voeg 50 gr bloem, het eigeel met suiker en de roomkaas bij elkaar. Klopt dit goed door elkaar. Vervolgens spatel je de opgeklopte eiwitten door dit goedje. Verdeel dit over de taartbodem en bak dit 30 minuten bij 180 gr in het midden van de oven. Het resultaat zal u verassen.