AOW leeftijd

Momenteel loopt er een discussie in Den Haag of de AOW leeftijd nog verder verhoogd moet worden i.v.m. het feit dat plotseling blijkt dat de mensen ineens niet langer blijken te leven en er geen sprake is van een recht evenredige opgaande lijn van de leeftijdsverwachting bij het voortschrijden der jaren.

Anderzijds zijn er mensen die pleiten om alles weer terug te draaien naar 65 jaar.

Mijn mening is dat er een flexibeler grens moet komen en er ook gezorgd moet worden dat de mensen tot op hoge leeftijd blijven functioneren. Dit is allemaal niet zo makkelijk, hoe stel je dit vast en ook is het niet makkelijk om daar een begroting op te bouwen.

Als ik(Piet) naar mijzelf kijk: naar mijn mening zou ik nog altijd prima kunnen functioneren binnen een team. Bedrijven investeren altijd enorm in hun mensen om hun parate kennis vast te houden en te verbeteren. Mensen zijn je kapitaal zeggen ze dan. Van de andere kant werkt men met een flexibele schil om als het maar even slecht gaat te kunnen snijden. Dit is mijns inziens kapitaal vernietiging. Er is niets zo belangrijk als de bedrijfs specifieke kennis. De kennis die men op school op doet is vaak niet meer als het bewijs dat men ergens toe in staat is en een bepaalde intelligentie of gevoel voor iets bezit. Dit laatste wordt veelal zwaar overschat, immers hoe meer gestudeerd hoe meer men kan vragen.

Mensen die 40 jaar bij een bedrijf zitten moet je dus niet zo maar wegsturen om dat ze te oud zijn/worden of met pensioen gaan. Hun kennis en ervaring stijgt vaak ver uit boven iemand die van het HBO of de universiteit af komt. Zorg dus als werkgever dat je deze mensen in dienst houdt. 

Ik zelf kreeg op mijn 63 ste nog een job aangeboden bij de RABO-bank. Mooi zou je zeggen dat dit bedrijf niet aan leeftijds discriminatie doet. Maar ik had toch meer moeite project specifieke kennis op te doen en langzamerhand werd het toch vermoeiender om 40 uur per week te werken.

Dit gaat nog veel sterker op voor mensen met een lichamelijk zwaar beroep als b.v. verpleegkundigen. Deze kunnen steeds moeilijker het werk aan als het tillen van mensen of het draaien van nacht en weekend diensten.

Mijn conclusie: Laat mensen in zwaardere beroepen als verpleegkundige, stratenmaker of brandweerman zelf kunnen aangeven wanneer deze willen stoppen of breng dit minstens weer terug naar 60 jaar en laat ze tot hun 65 ste gefaseerd met pensioen gaan. Beroepen die het van hun theoretische kennis en ervaring moeten hebben zoals b.v. ICT-ers mogen gerust wat langer werken als 67 jaar maar zorg er voor dat hun werk aangepast wordt zodat zij wat meer tijd krijgen om bijvoorbeeld kennis eigen te maken, minder onder stress komen te staan en geen wisseldiensten of standby-diensten meer draaien. Daar komt nog bij dat dit soort mensen vaak veel minder lang hebben gewerkt als iemand die zijn geld met zijn handen heeft verdiend. Eventueel zou je hier de werkgevers tegemoet kunnen komen met geld uit de AOW-pot maar de werkgevers hebben op een andere manier ook nog altijd boven normaal profijt van hun oudere werknemers.

Auteur: Jokenpiet

Na een werkzaam leven gepensioneerd. Hobbies : wandelen, fitness, fietsen, computeren, fotograferen, vrijwilligers werk en sinds kort bakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *