Kersttaart

Kersttaart

Vandaag een workshop taart decoreren gevolgd. Alhoewel het resultaat verre van optimaal was, er waren er die het veel beter deden, wil ik toch graag de tips die ik kreeg met jullie delen.

Ten eerste kregen wij een kant en klare biscuitdeeg voorgeschoteld. Uiteraard kunnen jullie hiervoor het basisrecept gebruiken. Maar zoals jullie zien is deze ongeveer 10 cm hoog. De meeste bakblikken zijn niet zo hoog. Wat je kan doen is bakpapier langs de kant plakken met bakspray. Het deeg kan dan langs het bakpapier omhoog rijzen. Overigens zijn deze “kapsels=kant en klare biscuit” ook te koop.

Het zagen gebeurt met een z.g.n. taart zaag. Als je er een met een draad hebt zonder kartel moet je even met de zaag de hoogte aangeven en vervolgens met een mesje een beginnetje maken. Wij hebben hem in drieën gezaagd te beginnen op 1/3 van de taart. Vervolgens draai je de taart om een zaag je nog een keer. In iedere laag doe je een prikkertje op dezelfde hoogte zodat je later de taart weer goed in elkaar kan passen.

Maak botercreme volgens het basis recept. Besmeer de eerste laag met een dikke laag botercreme. Let op! Je kan hier ook iets anders gebruiken maar realiseer je dat een vulling die teveel vocht bevat zoals b.v. slagroom, het fondant aantast. Om dit te voorkomen zal je langs de rand een dijkje moeten maken van botercreme. Leg de volgende laag er op en doe hier ook een vulling op. Hiervoor geldt hetzelfde uiteraard als de eerste laag. In ons geval hebben wij er een kant en klare vruchtenlaag opgesmeerd. Deze kan je in een emmer kopen maar wellicht kan je op het internet een recept vinden om dit zelf te maken. Smeer nu de hele taart af met een dun laagje botercreme, zowel de bovenkant als de zijkanten. Smeer niet helemaal tot de onderkant omdat anders alles onder komt te zitten(zoals in mijn geval). De reden dat wij dit doen is om het het fondant te laten plakken. Probeer het zo vlak mogelijk te krijgen om een zo’n optimaal mogelijk eindresultaat te krijgen.

De witte fondant kregen wij ook uitgereikt. Uiteraard kan je dit zelf maken, er zijn voldoende recepten op internet te vinden maar ik raad je aan daar gewoon een flinke hoeveelheid van te kopen. Wij kregen ook weggooi handschoentjes, hiermee kneed je de fondant tot dat die weer soepel is, vervolgens vorm je er een soort asbakje van. Hierna ga je het kleuren met eetbare verf. Uiteraard kregen wij deze ook erbij. Zorg er voor dat je voldoende kleuren hebt om je taarten levendig te maken. Zoals jullie zien heb ik voor kerstgroen gekozen. De overige kleuren kregen wij kant en klaar uitgereikt. In mijn geval gebruikte ik van de kleurstof 2 kneepjes uit de tube. Begin met een beetje en doe daar eventueel later wat bij.  Kneed het nu op een matje tot hij een egale kleur heeft. Ook kan je kleuren mengen voor b.v. verschillende kleuren groen. Verf en fondant kan je in een bakwinkel kopen, evenals de taartzaag. De handschoenen kunnen hierna uit.

Vervolgens moet je zorgen, dat je een stuk stevig plastic hebt dat vierkant is en de volledige omtrek plus zijkanten van de taart kan bevatten. Zorg uiteraard dat je hier ook voldoende fondant voor hebt. Rol dit uit met een siliconen roller. In het begin zal dat wel uitproberen zijn. Het fondant moet tot maximaal 3 mm dik worden. Als het uitgerold is pak je het plastic op, je zult zien dat het fondant er aan blijft plakken en mikt dit over de taart.

Nu komt het moeilijkste. Trek eerst het plastic eraf door aan het plastic te trekken, soms heeft het fondant een zetje nodig om eraf te komen.  Als het er over gedrapeerd hebt zie je plooien. Verdeel deze plooien een beetje gelijkmatig alvorens ze weg te strijken. Vervolgens vorm je met je hand de vorm van de taart, dus als een soort kommetje. In Laura’s bakery stond de tip van beneden naar boven te strijken, dit is de beste manier om scheuren te voorkomen. Werk steeds de volgende plooi weg naar het gedeelte dat al vlak is en werk 1 richting uit. Hiervoor is het soms noodzakelijk om de laag weer even los te halen. Er zit wat rek in de fondant maar overdrijf niet. Als alles afgevlakt is kan je het afvlakken met een soort kunststof stukadoors gereedschap. De naam is mij ontschoten. Laten wij het maar een afvlakker noemen.

Snijd nu het overtollige fondant weg met een paletmesje of decoratiemesje. Bewaar het niet vuile gedeelte. De rest kan weg of nog gebruikt worden bij de decoratie. Als dat weg is kan je de rand netjes wegsnijden langs de taart. Mocht je hier een foutje bijmaken dan kan je dit later altijd nog repareren met een decoratie randje.

Voor het decoreren gebruik je weer je silconenmatje. Bestrooi dit met maizena of poedersuiker. Bloem is niet goed omdat dit rauw is en de taart niet meer gebakken wordt. Er is een een speciaal spulletje in de handel dat hier speciaal voor geschikt is. Vraag dit eventueel bij een bakwinkel. Wij hadden de beschikking over honderden malletjes om allerlei figuurtjes te maken. Uiteraard speelt je eigen creativiteit en ervaring hierbij een grote rol. Ik moet zeggen dat ik hier heel veel moeite mee had. Ten eerste was ik begonnen met mijn randje omdat dat beschadigd was, wat mij heel veel tijd kostte. Toen ik eenmaal aan het decoreren toe was waren natuurlijk de leukste malletjes weg, maar ja, bijdehand ben ik niet klaarblijkelijk. Bij het afsteken moet je dus eerst het gekleurde fondant uitrollen, voordat je het uitsteekt. Zorg dan dat er geen oude kleur aan je matje of aan je handen zit anders wordt het een soepje. Zodra je het afsteekt zou het figuurtje dus weer vanzelf uit de mal moeten vallen, indien je een malletje met een veertje hebt, helaas is dat niet zo en moet je hem wat hulp geven. Ook bij de siliconen vervormt het figuurtje weer door dat je hem eruit wringt. Ik vond het persoonlijk een ramp waarbij nog komt dat het poeder op het matje aan je taart gaat zitten. Zodra je een vormpje ordentelijk uit een vormpje hebt gekregen kan je hem op de taart plakken. Gebruik hiervoor water. Wij hadden een waterpen, oftewel een soort balpen met water er in en een kwastje aan het eind. Mijns inziens kan je hiervoor ook een penseeltje met een bakje water gebruiken. Gebruik niet te veel, als het maar plakt is het OK. Uiteindelijk heb ik toch nog wat neergezet al was het niet helemaal wat ik in mijn hoofd had. Ik denk dat hierbij meer dan bij de rest oefening kunst baart. Ik zag echt meisjes bij mij aan tafel waarbij het prachtig lukte. Nou zal dit niet mijn laatste taart zijn en ga ik het vast nog een keer proberen.

Tenslotte kan je met wat glitterspul en kraaltjes wat accenten leggen. Uiteraard is dit ook te koop bij eerder genoemde winkels.

Auteur: Jokenpiet

Na een werkzaam leven gepensioneerd. Hobbies : wandelen, fitness, fietsen, computeren, fotograferen, vrijwilligers werk en sinds kort bakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *