Schuimkoekjes in 3 soorten

Voor dit recept heb ik het basis recept voor schuimpjes gebruikt uit Laura’s Bakery.

Schuimpjes is wel een breed begrip. In dit geval gaat het om schuimgebak of schuimkoekjes en lijkt niet op de schuimpjes die je kinderen geeft.

Basis recept schuimpjes:

Scheidt 4 eieren. Alleen het eiwit wordt gebruikt. Doe dit in de kom van de keukenmachine. Voeg 125 gr suiker toe en klop dit stijf. In tegenstelling tot slagroom kan je dit niet kapot kloppen. Dus klop tot het flink in hoeveelheid is toegenomen en aan de mixer blijft hangen. Je kan gewoon de hoogste stand van de machine gebruiken. Ik heb mij aangeleerd deze langzaam op gang te brengen en dan stukje bij beetje naar standje 4 te gaan.

Haal de kom onder de keukenmachine vandaan en voeg 125 gr poedersuiker toe. Ik gebruik hiervoor suikerbakkerspoeder dat je bij een bakwinkel kan kopen. Bij de Albert Heijn is zoiets niet te krijgen alleen kleine busjes. Voeg 10 gr maizena toe en spatel alles rustig door het opgeklopte eiwit. In achtjes gaat dit het beste.

3 soorten schuimpjes:

Pak een bakplaat en bedek die met bakpapier. Verwarm de oven voor op 100 gr.

Pak 2 eetlepels. Schep met een eetlepel een hoeveelheid uit de kom en leg die met behulp van de andere lepel in hoopjes op de bakplaat. Laat wat ruimte tussen de schuimpjes. Als de helft op is stop je hiermee. De rest doe je in een spuitzak met een stervormigtuitje. Leg p.l.m 15 kleine melkchocolaatjes op de bakplaat steeds met een klein.e tussenruimte. B.v. een stukje van een melkchocolade reep. Spuit met de spuitzak op ieder chocolaatje een hoopje schuim zodat de chocolaatjes bedekt zijn.

Voeg aan de helft van de hoopjes die je met de lepels heb gemaakt melkchocoladechips toe. Deze kan je ook kopen in een bakkerswinkel kopen. Steek ze er aan de oppervlakte in, zodat ze wat uitsteken.

Op de rest van de hoopjes doe je een heel klein theelepeltje aardbeienjam. Roer de jam  door het schuim met een sateprikker.

Zet de bakplaat nu 2 uur in oven bij 100 gr. De schuimpjes zijn klaar als ze vanzelf loslaten. Het is de bedoeling dat ze van binnen nog een klein beetje chewy zijn. Bij mij heeft dit 2 x een verschillend resultaat gegeven. De eerste keer waren ze aan de buitenkant hard maar van binnen nog zacht. De kinderen vonden dit lekker maar ik weet niet of dit goed is. De 2e maal was het koekje volledig hard met van binnen bij de grotere schuimpjes nog een heel klein beetje zacht. Dit beviel mij beter. De schuimkoekjes verkleuren dan ook iets van wit naar ivoorkleurig. Ik vond deze allemaal lekker, de kleinkinderen gaven de voorkeur aan de koekjes met chocola er op of erin. 

Auteur: Jokenpiet

Na een werkzaam leven gepensioneerd. Hobbies : wandelen, fitness, fietsen, computeren, fotograferen, vrijwilligers werk en sinds kort bakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *