Basisinkomen

Gisteren 14 november is er een petitie om een onderzoek naar een proef om het basisinkomen in te voeren ingediend bij de tweede kamer.

Vergis je niet deze stukken hebben betrekking op het invoeren van het basisinkomen bij 55+ dan wel 60+. Het gaat dan om plusminus een bedrag van 1000 euro per maand.

Ik ben op internet gaan uitzoeken wat de mogelijkheden zijn en mogelijke voor- en nadelen.

De maatregel gaat dus 46 miljard kosten maar doordat alle bestaande uitkeringen komen te vervallen wordt 42 miljard bespaard. De rest zou dan ruimschoots gecompenseerd gaan worden door het vervallen van de administratieve rompslomp rond de uitkeringen. Tevens zullen 16.000 ambtenaren ander werk moeten gaan doen of als ze 55+ zijn wellicht van basisinkomen genieten.

Voordeel voor de betrokkenen is duidelijk, geen gedoe meer of verplichte sollicitaties om je hand op te houden. Ook zal je je wellicht wat minder tot een groep voelen behoren die profiteert van een uitkering.  AOW-ers vallen immers ook in deze groep. Ook heeft het als voordeel dat b.v. kunstenaars of startende ondernemers zich minder druk hoeven te maken of ze nog wel te eten hebben. Tevens zullen de huidige uitkeringstrekkers minder stress ervaren en daardoor minder een beroep doen op onze ziektekostenverzekeringen.

Nadeel is dat de mensen wellicht minder gemotiveerd zullen zijn om nog naar werk te zoeken. Voor mensen met een hoge hypotheek en een hoog inkomen zal het basisinkomen de eerste 24 maanden ongetwijfeld lager zijn dan wat ze nu aan WW ontvangen. In de toekomst zou dit kunnen worden ondervangen door een verzekering.

In Finland is een zeer succesvolle proef bezig met een basisinkomen van 500 euro voor uitkeringstrekkers.

Een nog veel verder gaande ontwikkeling zou het invoeren van basisinkomen voor iedereen zijn b.v. vanaf 23 jaar. Mensen die werken moeten meer belasting gaan betalen om deze maatregel op te brengen maar daar tegenover staat dat ook zij recht hebben op een basisinkomen. Bedrijven zullen een lagere drempel hebben om mensen aan te nemen, immers de eerste 1000 euro of whatever zullen opgehoest worden door de Nederlandse staat en ook zullen de kosten aan arbeid voor een bedrijf wellicht wat omlaag gaan. Daarmee worden wij weer meer concurrerend binnen de Europese unie om bedrijven aan te trekken. Naar verwachting zou het besteedbaar inkomen van werknemers gelijk kunnen blijven met wat het nu is. Alle eerder genoemde voor-en nadelen gaan uiteraard ook hier op.

Al met al lijkt het te mooi om waar te zijn. Wat mij betreft zou er een proef gestart moeten worden met een representatieve groep om te zien wat de effecten zijn van zo’n maatregel. Misschien blijkt het het ei van Columbus te zijn.

Op internet zijn een aantal artikelen hier omtrent te vinden, voorbeeld http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/opinie/1.2677205 en https://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/basisloon-voor-iedereen/ 

Auteur: Jokenpiet

Na een werkzaam leven gepensioneerd. Hobbies : wandelen, fitness, fietsen, computeren, fotograferen, vrijwilligers werk en sinds kort bakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *