Ook dit recept heb ik weer bij Laura’s Bakery vandaan.
Doe 80 gr kristalsuiker, 160 gr boter in stukjes, 125 gr bloem gewoon van de Lidl, 1 ei en wat zout in een plastic kom en kneed dit met de hand tot alles een homogene substantie is. Stop dan. Doe dit deeg in plasticfolie en leg het een poosje in de koelkast (minimaal een half uur).
Bij het uitrollen liep ik er tegenaan dat het deeg aan mijn houten deegroller bleef plakken. Ik bestrooi nu een siliconen matje met wat bloem en veeg dat uit. Vervolgens leg ik hier de bol deeg op. Als je het wat langer uit de koelkast hebt wordt het zachter en makkelijker uit te rollen maar blijft het ook wat makkelijker aan het matje plakken, experimenteer hier wat mee. Hierop leg ik plasticfolie ter grote van wat het moet worden. Mijn blik is plusminus 23 cm rond. Eventueel kan je de deegroller nog wat bepoederen met wat bloem maar echt noodzakelijk is dit niet. Hierna rol je het deeg onder het plastic uit. Als het de juiste grootte heeft bereikt verwijder je het plastic. Bespuit het blik met wat bakspray en bepoeder het met wat bloem en draai het daarna weer op zijn kop boven het aanrecht. Zet het blik nu op zijn kop op het deeg dat op het kleedje ligt en draai alles om. Werk de randjes af. Eventueel kan je wat bij plamuren met de restjes. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Amandelspijs kan je bij de AH kopen maar het is misschien leuker en lekkerder om het zelf te maken en het is niet zo moeilijk.
Doe 125 gr blanke amandelen en 125 gr suiker in een blender en maal het fijn tot een pasta. Breek een ei in een kommetje en sla het los. Voeg zoveel ei toe dat de spijs de juiste dikte heeft. Bewaar dit tenminste 1 week in de koelkast. Volgens mij kan je het ei ook toevoegen op het moment dat je de spijs gaat verwerken. Een heel ei maakt de spijs misschien iets te dun.
Breng de spijs aan op de bodem van de zandtaart. Snijdt 4 appels door midden, verwijder het klokhuis, de schil mag je laten zitten. Vooraf de appels even afspoelen onder de kraan. Snijd van de appels dunne schijfjes van 5 mm dik. Leg de schijfjes van buiten naar binnen op de spijs. De volgende laag moet de voorgaande iets overlappen. Bewaar 1 brokje die je in het midden legt.
Bak de taart 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Als de taart uit de oven is verwarm je 4 eetlepels abrikozenjam in een steelpannetje. Als de jam vloeibaar is smeer je met een kwastje de appelschijfjes in met de jam.
Af laten koelen en klaar is Kees.