Zwarte Piet

Ik sta nog steeds achter onderstaand artikel. Ik wil hier even iets aan toevoegen gezien de reacties in 2020. Zwarte Piet is als symbool gekaapt door een drammerig groepje anti racisme activisten. Begrijp mij goed ik ben 100% tegen racisme. De mensen die mij kennen weten dat ook wel, althans daar ga ik vanuit. Laat ik het anders stellen: als Zwarte Piet wit was geweest en het had dit groepje zo uit gekomen dan had men gesteld dat zelfs een kindervriend als Sinterklaas racistisch door het leven gaat door geen gekleurde medewerker in dienst te nemen. Kick out Sinterklaas.

Helaas ik kan er niet omheen!

Het liefst had ik deze pagina helemaal leeg gelaten. Ik vind n.l. de hele discussie het sop de kool niet waard.

Zwarte Piet is verre van een afspiegeling van een Surinaamse uitzendkracht die door Sinterklaas wordt geknecht. Je hoeft maar op Wikipedia te kijken om te weten dat het een evolutie van de Sinterklaas uit de 18e eeuw is. Net zo goed als de kerstman dat is in Amerika.

Als je wilt is zwarte Piet een stukje cultuur net zo goed als de elfjes en de rendiertjes dat zijn in Amerika. En zwarte Piet zal blijven evolueren. Deze evolutie is al gaande sinds de tweede helft van de 19 e eeuw en zal zich blijven ontwikkelen onder invloed van zijn omgeving. In Amerika wellicht wat meer onder invloed van Coca cola en hier wat meer van de multi culturele samenleving.  Toen ik jong was, was Piet nog een boeman met een roe en een zak waar je in ging als je niet lief genoeg was geweest. Ook brabbelde die een vreemd soort accent. Ik wist niet beter dan dat die zwart was omdat hij zich via de schoorsteen toegang verschafte tot jouw schoen. Tegenwoordig is die al een lieve werknemer in de logistieke sector van de Sint en kindervriend. Hij zorgt dat de cadeautjes verpakt worden en op tijd bezorgd nog altijd door de schoorsteen. Wat mij betreft heeft die nu roetvegen wat mooi aansluit op voorgaand verhaal.

Ga alstublieft geen kinderfeestjes verstieren en laat de veranderingen over aan de tijd. Weet dan dat de eerste Sinterklaas een zwarte man was met kettingen om zijn enkels, een roe en een korf om kinderen in te stoppen. Het eerste hulpje van de Sint was een blanke man.

 

 

Auteur: Jokenpiet

Na een werkzaam leven gepensioneerd. Hobbies : wandelen, fitness, fietsen, computeren, fotograferen, vrijwilligers werk en sinds kort bakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *