Gevulde eierkoek met lemon curd en slagroom. Lekker voor de kinderen!

Een lekkernij voor de kinderen. Dit recept heb ik van het internet en meteen besloten dit voor de Sinterklaas te maken.

Snijd de eierkoek overlangs open zodat je een kapje krijgt.

Met slagroom kloppen had ik in het begin moeite maar internet is er niet voor niets en uiteindelijk is het mij gelukt. De clue is dat je de slagroom zo koud mogelijk moet opkloppen. Zet het in de koelkast tot het moment dat je gaat kloppen. Eventueel kan je de kom ook in de koelkast zetten of in een bak met ijsklontjes zetten. Met de hand kloppen is niet zo mijn ding alhoewel toen ik de clue nog niet ontdekt had dit de beste manier was om de boel in de gaten te houden. Maar zoals gezegd nu lukt het.

Stort het bakje met room in de kom van de keukenmachine. Begin op een langzame stand bij mij is dat 1 en voer dat langzaam op tot de hoogste stand(4). Aan de slagroom moet nog suiker en en vanille extract worden toegevoegd. Bij 5 dl room is dat 35 gr poedersuiker en een theelepeltje vanille extract. Als de garde parallelle sporen gaat trekken in de room is het voor mij het moment om ze toe te voegen. Zet hierna de mixer weer aan. Op een gegeven moment blijft de slagroom in de garde hangen en zie je de strepen niet meer. Dit is het moment dat de slagroom klaar is.

De lemon curd is wel een dingetje. Maar het voordeel is dat als je eenmaal een hoeveelheid hebt gemaakt dat je dit een jaar kunt bewaren in een afgesloten pot. Ik heb nu 2 potjes staan. Het recept heb ik van Laura’s Bakery.

Boen 2 flinke citroenen schoon en rasp ze. Niet te ver want dan is het bitter. Pers de citroenen uit in een citruspers omdat je niet de velletjes en de pitjes erbij wil. In een hittebestendige kom doe je de rasp, 200 gr suiker en 125 gr boter samen. Laat dit au bain marie smelten. Hiervoor breng ik een laagje water aan de kook in een steel- of sauspannetje. Zet de kom hierop zodat het afsluit maar niet het water raakt. Laat het water zachtjes koken.  Je hoeft niet te roeren. Als alles gesmolten is voeg je het citroensap toe en roert dit met een houten spatel door die goed de bodem raakt. Voeg nu 2 losgeklopte eieren toe. Nu moet je blijven roeren tot het mengsel de dikte van yoghurt heeft, het stijft later bij het afkoelen nog verder op. Let Op! Dit duurt heel lang, bij mij wel 45 minuten dus neem er de tijd voor, je mag immers niet stoppen met roeren. Verwarm de glazen potjes voor met heet water en giet hierna de lemon curd in de potjes. Ik laat het wat afkoelen voordat ik de deksel(s) er op draai. Ik dek het dan in de tussentijd af met plastic folie. Als het wat afgekoeld is draai ik de deksel er op en laat het verder koelen. Tot slot zet ik het in de koelkast. Je kan het natuurlijk ook gelijk gebruiken.

Smeer de onderste helft van de eierkoek in met een laagje lemon curd en vervolgens spuit je met een spuitzak de slagroom hier op. Klap de eierkoek weer toe en doe op het randje nog wat slagroom. Smullen maar!

Oh ja, de eierkoeken heb ik gewoon van de bakker 😉

Auteur: Jokenpiet

Na een werkzaam leven gepensioneerd. Hobbies : wandelen, fitness, fietsen, computeren, fotograferen, vrijwilligers werk en sinds kort bakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *